

Renaissance BESTSELLER-
Goudanus IV



Schetsjes van later
Na ruim 40 jaar muziek maken, kijk je terug en dan zie je dat er veel verloren is gegaan, maar er is ook wel wat bij gekomen. Ik speel geen gitaar of piano meer, maar met de computer wil ik nog wel eens muziek maken. Met samples en te gekke digitale instrumenten. Met Magix instrumenten kun je de fraaiste geluiden te voorschijn toveren. Met choir bijvoorbeeld kun je hele koren laten klinken. Meerstemmig. Een jongenskoor of een mannenkoor. Bijna alles kan.
Stemmen zijn te manipuleren. En met Cinematic Soundscapes maak je de meest enge geluiden.
Goudanus III maakt graag filmpjes. Goudanus II zorgt voor achtergrond muziek. Moviescore of filmmuziek is in schetsjes van later het 1 uur durende thema.

Schetsjes van vroeger.
Ik heb nooit het genoegen mogen smaken van opnemen in een echte muziekstudio. Een dubbele cassetterecorder was het hoogst haalbare. Een simpel muziekprogramma op de computer. Een paar tientjes in guldens en niet veel meer in euro’s. Cassettebandjes die verdwenen, al dan niet door eigen toedoen, en gecrashte computers halveerden de totale muziekproductie. Uiteraard mijn beste nummers.
Ook het digitaliseren ging niet altijd goed. Ik ben een kluns als het gaat om digitale technieken. Daarom dit moment van in “the cloud” zetten. Nu het nog kan. Voor mezelf. Meer pretenties heb ik niet. Assurancetourix, de bard uit Astrix en Obelix, was mijn eerste geuzennaam. Hij vond zichzelf geweldig, maar het dorp had liever dat hij zijn mond hield. Zoiets.
De akoestische nummers zijn allemaal in één keer opgenomen (bijna
allemaal bij live optredens) en het ontbrak ons ook aan professionele apparatuur. Daarom heet dit album… schetsjes. Schetsjes van vroeger. Er is er ook nog één van later.
Dat dan weer wel.

Movie Score
Bij het maken van filmpjes hoort natuurlijk ook passende achtergrondmuziek. Op deze CD staat muziek die ik heb gebruikt voor de promotie van trailers, reclame- en YouTube filmpjes. De muziek op deze CD bestaat out drie grotere composities: Out there! (bombastische filmmuziek), Beyond borders (ambient muziek) en An ancient love story ( een midi string quartet)

Captain, this is out of control
Op deze CD wordt op een moderne manier muziek gemaakt. In de context van digitale muziekinstrumenten betekent het woord "sample" een fragment gedigitaliseerde muziek. Het fragment is langer dan een signaalmonster bij digitalisatie, en het beschrijft een karakteristiek stukje geluid. Samples worden gebruikt in diverse digitale muziekinstrumenten zoals samplers en romplers. Vaak wordt de sample gebruikt voor een loop. In de hiphop en R&B is het gebruik van samples een veelvoorkomend verschijnsel, men "leent" een stukje muziek van een ander nummer en mixt dat in de eigen opname. Zoals je met lego een huis bouwt, zo bouw je met honderden samples een liedje in een eigen akkoordschema en een eigen harmonie. Je mixed het dus in een eigen stijl. Heel leuk om te doen en bovendien bruikbaar als achtergrondmuziek van filmpjes die je wil promoten zonder de muziek van een ander te gebruiken. Met heel veel dank aan Saskia, Aïcha, Odine en The (Big) Magix MM.

Tussen droom en daad
Helaas ben ik veel muziek kwijt geraakt. Nooit op band gezet. Per ongeluk tijdens een verhuizing weggegooid. Waarom zou je cassettebandje bewaren, je hebt niet eens cassetterecorder?
Een gecrashte computer. En nog één. Een aantal van deze nummers (uit de jaren ’70- ’80 van de vorige eeuw) heb ik opnieuw opgenomen. In een nieuw jasje, maar met de sfeer van toen.
Enkel en Alleen al waren het uiteraard Assurancetourix nummers.

Albert Cuyp
Halverwege de jaren zeventig werkte ik als vakantiehulp bij mijn vader in Amsterdam en ging ik tussen de middag met mijn “Surinaamse” broeders Nassi en Jésus wel eens naar de naastgelegen Albert Cuyp (een redelijk exotische markt en wereldberoemd in Amsterdam). De diversiteit aan inheemse en uitheemse culturen en producten verraste mij als opgroeiende tiener enorm en inspireerde mij een twintig jaar later om deze CD te maken. In een zoektocht naar de bestanddelen van de muziek, naar toonladders en toonaarden, modulatie , chromatische harmonie en het twaaltoonstelsel worstel ik mij met pianoklanken door een heel scala van multiculturele muziekstijlen. Hoewel ik mogelijk moeite heb met abstract denken en werken, heb ik op deze CD wel het gevoel dat ik af en toe flink buiten de lijntjes heb gekleurd.

Faces
In 1986 zong ik met een jongerenkoor met meer dan dertig nationa-liteiten het nummer Faces op een evenement van Unicef. Helaas hebben de opnames het niet overleefd en is dit een wat kalere versie.
Ik had niet verwacht dat het thema van het liedje twintig jaar na dato nog steeds zo actueel zou zijn.

Symphony No. 1 ‘Circulum’
Ik had het gevoel dat ik mijn muzikale opleiding met het maken van Albert Cuyp voltooid had.
De volgende stap was het schrijven van een symfonie. Een ultieme droom en met de aanwezigheid van digitale muziekprogramma’s aan het eind van de jaren negentig in de vorig eeuw geen onmogelijkheid. Het blikachtige digitale geluid zou ooit nog eens vervangen moeten worden door de warme klanken van een orkest instrumentarium, maar het eindresultaat vervult mij met enorme trots. Het oorspronkelijke thema was geïnspireerd op de film Contact (1997) met Jodi Foster in de hoofdrol. Als achtergrondmuziek bij de documentaire “Circulum” over het wonderlijke begin van onze Genesis en met een allesvernietigende Apocalyps als einde volstaat Goudanus Symphony No.1 absoluut. Een aanrader.

Echo´s from the past. (Live at the Delta)
Uiteraard wilde ik een rocker zijn, of een singer songwriter. Ging het bij het Nederlandstalige Assurancetourix vooral om de tekst, in mijn Engelse nummers stond de compositie centraal.
Er was aandacht voor een intro, het couplet, refrein, het tussenstuk, de solo, de modulatie en het slotakkoord. Ik genoot van de minimalistische garagerock, maar adoreerde heimelijk de Wagneriaanse muziek van Jim Steinman. (Meat Loaf, e.d.) Gek op simplistische rock, maar willen componeren als Mark Knopfler. Mijn grootste probleem was overigens niet zo zeer de muziek, maar het optreden op zich. Ik was een liedjesschrijver en geen entertainer. Ik vond optreden maar gedoe en door de beperkte middelen en de bakken met geld die de optredens kostten gaf ik er naar Live at the Delta definitief de brui aan.

The Magic Box
Het jaar 2012 vink ik af als creatief rampjaar. Er stond een grote verandering op til; een verhuizing met verstrekkende gevolgen. Mijn enorme audio- en visuele verzameling van beeld- en geluid dragende documenten moest naast het aanwezige leesgenot meer dan gehalveerd worden. In een overmoedige bui gooide ik onmiddellijk honderden cassette- en bandrecorderbandjes weg in de veronderstelling dat het tijdperk van deze audiovisuele middelen reeds lang voorbij was. Helaas vergat ik dat mijn eigen spaarzaam opgenomen muziek er ook tussen zat. Te laat realiseerde ik deze mispeer en het verdriet werd met het slijten van de tijd alleen maar groter. Vandaar deze desperate actie om nog zoveel mogelijk te archiveren, te digitaliseren en in de cloud weg te zetten. Het moment van de wetenschap van mijn enorme blunder, voor mezelf, niet voor de mensheid, was het moment toen ik mijn oude Teac cassetterecorder naar het grof vuil bracht en hierin dit samengestelde bandje vond van Ierse muziek. Leed en vreugde lagen toe dicht bij elkaar.

The road to Lisdoonvana
Ik speelde nog maar net gitaar, toen ik in de straten van St-Malo mijn eerste buitenlandse optreden had. Met nummers als The Wild Rover en Whiskey in the Jar verdiende ik wat vakantiegeld en beleefde daar in Bretagne de vakantie van mijn leven. Een verpletterend optreden van de lokale held Alan Stivell, omarmd door een feeëriek Middeleeuws decor, trok mij definitief over de streep. Ik verpande mijn hart voorgoed aan de Keltische folk. Het verliep echter anders; wars van de tijdgeest schreef ik aan de vooravond van de doorbraak van het Nederlandse lied louter Nederlandse teksten wat echter niet altijd naar waarde werd geschat in de sociëteiten waar Assurancetourix optrad. Wij speelden dan na de pauze ons Ierse repertoire en de onaan- gekondigde overgang van mijn sombere desperate teksten naar de vrolijke opjuinende Ierse muziekklanken moet redelijk kolderiek zijn geweest, maar wij redden er de avond mee en het speelplezier was er niet minder om.

Recalcitrant - Assurancetourix
In de koude wintermaanden van 1982 vond Assurancetourix het levens-licht. Assurancetourix is de bard ofwel dorpszanger uit het stripverhaal van Astrix en Oblix en inderdaad de meningen waren verdeeld. Charles Schreuder vond zichzelf geniaal en de rest van het dorp vond het niet. Als hij zijn mond hield werd hij zeer gewaardeerd. Aan de zijde van Casper Landman verliep het tot hun grote verbazing echter anders. De dorpszangers werden verrassend vaak geboekt en door hun humor en gevoel voor theater kregen ze het etiket cabaret opgespeld. De programma’s ‘Voer voor polemologen’ en ‘Recalcitrant’ waren redelijk succesvol. Door veel personeelswisselingen in de voorbereidingen voor een nieuw programma sneuvelde ook de ambitie om door te gaan.

Slaet op den trommele
Zo rond de jaren negentig van de vorige eeuw verschenen de eerste midi files sites op internet. De mysterieuze wereld van de Ierse digitale folk vrolijkte met tientallen, honderden wonderschone melodielijntjes mijn gemoed op. Na het eerste euforische gevoel bleek ik er echter weinig aan te hebben. Een midispoor, hoe foutloos ook ingespeeld, blijft derderangs surrogaat in vergelijking met de natuurlijke klanken van authentieke snaar- en blaasinstrumenten. Ik weet het. Toch vond ik het werken met midi door de vele mogelijkheden interessant. Door het grote aanbod van prachtige sites met buitenlandse folkloristische muziek ontstond bij mij de ambitie om ook zoiets te maken met Nederlandse volksmuziek en deze liedjes tevens in een modern jasje te steken. Stoere, vrolijke en refreinen meebrullende muziek moest het worden. Door de veelal profane Calvinistische melodielijnen mislukte dit streven vrijwel volledig en verdween de beoogde boerachtige klompendans in verrassend mooie barokachtige melodielijnen. Ik ontdekte helaas geen Nederlandse Wild Rover in de archieven van het Nederlandse volkslied, maar wel een paar oorspronkelijke juweeltjes van Nederlandse bodem waar we ons zeker niet voor hoeven te schamen.